Nazomeren op Hembrug Happening 10/09/23

Tóch nazomeren op Hembrug Happening.

Dit ziet er heel goed uit. Mooi opbouw weer. Mooi festival weer! Beetje spannend was het wel met al die regen deze zomer. De herinnering aan de állereerste editie, toen het festival begon als Halte Hembrug (coproductie met Per Meijer / DJ per).
Die hele driedaagse editie viel volledig in het water. Niet een beetje motregen, maar hoosbuien én onweer de hele tijd. Techniek en artiesten moesten naar binnen verplaatst. Was een enorme hessel maar het kon toen nog wel op het Hembrugterrein. Hembrug was een aantrekkelijke magische rafelrand met space. We hadden een te gek productiekantoor tot onze beschikking en grote gebouwen stonden leeg. En samen met het het team van het terrein bedachten we oplossingen. Bezoekers bleven uit want hoosbuien en WK, tickets voor een kleine prijs vonden velen ook ingewikkeld. Een fantastische programmering stond, en een kleine club die hards bleef komen. Die voelden en zagen wat er gecreëerd was. Wat zijn wij het schip ingegaan. Dat wel.
Maar voor die club die wel kwam en iedereen daaromheen gingen we door. Ad Visser zei ‘jullie hebben goud in handen.’ Zelf zagen we dat ook, de potentie, de mogelijkheden en vol van creatie en ideeën die in ons opborrelden.

Een jaar later stonden we er weer. We werden gevraagd voor een SAIL editie op het Hembrug. We besloten om dit evenement met z’n tweeën van voor tot achter in elkaar zetten, dragen en draaien. We kozen voor een andere sfeer en insteek. Dat bleek enorm te werken!

Hembrug Happening werd geboren. Meteen een enorm succes. Wat was dat een fijn en lief tweedaags festival! Geeneens een podium, een verhoginkje onder de bomen. Lampjes erin. Fantastische sfeer. Heel veel hulp. Geweldige artiesten en toffe ondernemers, allen uit ons netwerk de muziekindustrie, kunstenaars en het circuit van energiewerk. Een paar duizend bezoekers.

De hele periode een caravan, naast productie kantoor, op het terrein. Onze jongens, toen nog klein erin en wij door… tot diep in de nacht. Vuurtje voor de deur. Iedereen kwam langs. Creatie op en top. Het was intens én te gek. Wekenlang amper slapen. We pionierden erop los. En het was gezellig, vrij, en enorm uitdagend.
Peter regelde een mega reuzenrad van 38 m hoog, met zicht op het Noordzeekanaal, waar de tallships voeren. Robin Keek bouwde een enorme poort. Karin creëerde een theetuin als chillheaven met een retro vouwwagen, banken die als bedden werden gerbuikt, plukthee en kopjes in de bomen. En Marcel Weenink ging erop aan en maakte geweldige posters en alles eromheen.

Fantastisch was alles. Vernieuwend ook, zeker voor de Zaanstreek. Mensen bleven komen. Kinderen en volwassenen bij ons evenveel plek en aandacht.
En mega gedurfd na de aderlating het jaar ervoor. Geen ticetverkoop nu, dus geen enkel zicht op wie er komen ging.
We gingen voor idealen, sfeer, betekenis, liefde en voor creatie. We deden dat ‘gewoon’, met het hele gezin. Amper budget, maar we wílden dit creëren voor de Zaanstreek. Voor onze vrienden, de buurt, de mensen op het schoolplein, de gemeenschap. Voor cultuur, voor kunst. Nog altijd kijken we hier met zoveel trots en geluk op terug.

Produceren vanuit de kofferbak maakt goed weer in de aanloop nog essentiëler. En het liefst natuurlijk NAZOMEREN zoals we dat élke Happening hebben gedaan.
De zonnegroeten en wensen zijn gehoord, laten we daar dus mee doorgaan.

Zo’n weerbericht brengt flink wat teweeg. Aan herinnering en terugkijkend vooral mega trots op wat wij al die jaren hebben gecreëerd.

En tot slot nog even over het weer. Einde dag wil je zeker blijven want nog even dansen op de uitsmijter, Sem van der Peet met zijn muzikale vrienden. Het wordt meestal wel wat frisser. Laagjes dragen is fijn voor jou en wie we je lief is.

♡ tekst: Karin Seine