De gevolgen van Covid19 voor Hembrug Happening

Lieve Happeningers,

Met ogen die branden, met een hart wat sneller klopt, met onrust in het lijf. Onze passie, de bergen werk, ons ‘derde’ kind… we zijn er zo ongeveer mee vergroeid. Het hoort erbij, bij ons, bij velen van jullie, bij Zaanstad bij het Hembrug. Naar buiten niet steeds opvallend op de voorgrond maar altijd in de grondtoon en op die ene dag in het jaar mega zichtbaar en voelbaar voor iedereen. De Happening, een cultureel, maatschappelijk vernieuwend festival voor de grootsten de kleinsten en alles er tussenin – waarmee we in Zaanstad een beweging hebben gemaakt.
De community, de nieuwe aanwas, de Paradijsvogels, het stadmaken, de inspiratie, de bedding, het licht, de fantastische artiesten, de geweldige vrijwilligers, de ondernemers, de saamhorigheid die elk jaar is gegroeid. De bergen passie, liefde en energie die er in zitten.

En nu, de zesde editie van Hembrug Happening zal niet plaatsvinden. Een tweedaagse zou het zijn, SAIL 2020,
zoals we in 2015 begonnen zijn. De tallships voeren praktisch door het festival. Toen nog op een rauw, amper ingevuld Hembrug, de hekken waren net open voor publiek.
Jeetje wat was dat een speciale en bijzondere tijd. En ongelooflijk hoe goed bezocht vanaf dag één, met een sfeer die onbeschrijflijk fijn en liefdevol was. Precies wat we voor ogen hadden. En zo is het altijd gegaan.

En nu leven we in de wereld van vandaag. Met restricties, met risico’s, met anderhalve meter, met regels van moeten en niet mogen…

Achter de schermen hebben we alle mogelijkheden onderzocht voor een alternatieve Corona Proof Editie.. Ideeën, inspiratie, invulling, programma genoeg maar het is helaas niet haalbaar, het risico is te groot. Met pijn in ons hart hebben we in samenspraak met de Gemeente Zaanstad de knoop doorgehakt.

Dit is een groot loslaten, sinds 2017 werkten en bouwden we naar een XL editie tijdens SAIL2020.

Wat de toekomst brengt, gaan we zien. Waar we staan in 2021… weet niemand. Wij hopen op transitie, naar een wereld met meer zorg en bewustzijn voor mens en aarde. Met ons jaarlijkse Betekenisplein hebben we ook daarin een steen bij willen dragen. Want alles, ook het kleine heeft zin!

Voor nu, alle liefs,
Peter Sikkes en Karin Seine
natuurlijk ook van onze jongens Boris en Pelle.
Die álle 5 edities een inspiratie zijn geweest en ongelooflijk mee hebben gedacht en gedaan!