11/aug
happening
Published in post

“Too much talking is not good, meet me on stage.”

Ze spelen dit jaar op Into The Great Wide Open én bij ons!

Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Middenin het gebied waar de West-Afrikaanse muziek ontbolsterde en grote successen vierde: de highlife uit Accra, het Orchestre Polyrythmo uit Cotonou, de legendarische Fela Kuti en zijn afrobeat uit Lagos. In deze omgeving creëerden de Togo All Stars hun opwindende, eigen stijl, een stijl waarin voodoo een grote rol speelt.

Leendert van der Valk – muziekjournalist en schrijver van het boek Voudou (april 2017) – schrijft: “De Togo All Stars mengen funky voodoomuziek met highlife en afrobeat. De stuwende ritmes en blazers van dit bijzondere collectief – dat nog nooit eerder buiten Afrika te horen was – doen denken aan Fela Kuti’s band.”

Het is jazz, het is pop, het afrobeat, highlife, funk en ook voodoo. Veel voodoo. Voodoo is de West-Afrikaanse religie die met de slavenhandel meekwam naar Amerika, daar verboden werd maar een schuilkerk vond in de muziek. De voodoogoden die Togo All Stars bezingen lieten hun sporen na in jazz, blues, salsa en samba.

Er valt nog wel meer over de band en haar muziek te vertellen maar, zoals de jonge bassist Wisdom Lawson Latevi van de Togo All Stars al eens zei: “Too much talking is not good, meet me on stage.”

Het optreden van Togo All Stars is een samenwerking van Hembrug Happening met De Flux op Locatie.

 

 

happening

Comments are closed.